Share |

Άνω Δολιανά: Θέα μαγευτική

Άνω Δολιανά: Θέα μαγευτική
Άνω Δολιανά: Θέα μαγευτική
Άνω Δολιανά: Θέα μαγευτική
Άνω Δολιανά: Θέα μαγευτική
Άνω Δολιανά: Θέα μαγευτική

Αξιολόγηση περιοχής

 

Φωτογραφίες

Άνω Δολιανά: Θέα μαγευτική
Άνω Δολιανά: Θέα μαγευτική
Άνω Δολιανά: Θέα μαγευτική
Άνω Δολιανά: Θέα μαγευτική
Άνω Δολιανά: Θέα μαγευτική
Άνω Δολιανά: Θέα μαγευτική

Σκαρφαλωμένα στα 1050 μέτρα αμφιθεατρικά στις πλαγιές του Πάρνωνα  σε ένα οικοσύστημα πλούσιο και παρθένο είναι το πρώτο χωριό της Κυνουρίας που συναντάς στο βουνό.  Μοδάτος προορισμός τα τελευταία χρόνια  για φυσιολάτρες που αναζητούν ολιγοήμερες ή πολυήμερες αποδράσεις ακόμα και με τις μηχανές τους (πολλές χωμάτινες διαδρομές).

Οι εναλλαγές των εικόνων με τα πετρόχτιστα γεφύρια,  τα παραδοσιακά σπίτια, τις πηγές, τα πλατάνια, τις καρυδιές, τις βελανιδιές,  την θέα προς το οροπέδιο της Τρίπολης, εκεί που χάνεται το μάτι  το Μαίναλο, το Αρτεμίσιο, ο Χελμός και ο Ερύμανθος μαγεύουν τον επισκέπτη. Επισκεφθείτε τις ρεματιές στο πυκνό από βλάστηση καστανόδασος (μήκους 7 χιλιομέτρων) με ξύλινες κατασκευές από το Δασαρχείο Κυνουρίας και δείτε τον μικρό καταρράκτη στο εκκλησάκι του Αϊ- Γιάννη. Εκτός από την πεζοπορία στο βουνό μπορείτε να ασχοληθείτε και με άλλες εναλλακτικές δραστηριότητες όπως τοξοβολία, ποδήλατο βουνού ακόμα και ιππασία ναι, γιατί υπάρχει και Ιππικός Όμιλος. Παρθένα τοπία και πολλές χωμάτινες διαδρομές.

Τα καταλύματα όλα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής προσφέρουν άρτιες υπηρεσίες, ενώ λειτουργεί και πρότυπο τουριστικό χωριό. Εκπληκτικές είναι και οι ταβέρνες με  αρκαδικά εδέσματα από γνήσια τοπικά προϊόντα. Δοκιμάστε  χειροποίητες πίτες,  λαγοτό (κουνέλι με σκόρδο), καγιανά, λουκάνικα, αγριογούρουνο, βραστό κρέας με σέλινο, γλυκά του κουταλιού και εκλεκτό ρακόμελο. Στην πλατεία -με τα τεράστια πλατάνια και τα πλακόστρωτα μονοπάτια- υπάρχει και παραδοσιακό καφενείο.  Φεύγοντας, εφοδιαστείτε με κάστανα, χειροποίητες χυλοπίτες και γλυκά του κουταλιού.

Το τοπικό προϊόν είναι το κάστανο και στα τέλη Οκτωβρίου διοργανώνεται η γιορτή του (τριήμερες εκδηλώσεις με κάστανα ψητά, βραστά, γλυκά και μαγειρευτά με την συνοδεία εκλεκτού τσίπουρου). Την επόμενη μέρα γίνεται η λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και οι κάτοικοι μεταφέρουν την εικόνα με τα πόδια στα Κάτω Δολιανά μέσα από δασικά μονοπάτια σε μία διαδρομή 8 ωρών!!! Στις 18 Μαίου (κάθε 4 χρόνια) γίνεται αναπαράσταση της ιστορικής μάχης των Δολιανών. Πανηγύρι οργανώνεται και τον Δεκαπενταύγουστο.

Τα Άνω Δολιανά απέχουν 20 χιλιόμετρα από την Τρίπολη με κατεύθυνση προς  Σπάρτη - Γύθειο,  ενώ μπορείτε να πάτε και από το Λεωνίδιο.

Άνω Δολιανά: Θέα μαγευτική

Javascript is required to view this map.

Σχολιάστε με το Facebook

Σχόλια και αξιολoγήσεις

Δασικό χωριό Ανω Δολιανά, 17/11/2013. Υπήρχε βλάβη της ΔΕΗ και λειτουργούσε γεννήτρια που ήταν ακριβώς δίπλα στο σπιτάκι που νοικιάσαμε, έξαιρετικά θορυβώδης και χωρίς καμμία ηχομόνωση. Τα περισσότερα σπιτάκια ήταν άδεια αλλά ο αγενέστατος ξενοδόχος αρνήθηκε να μας μεταφέρει, αντ' αυτού μας έδωσε μαθήματα φιλοσοφίας πως ν' αντέξουμε τον ανυπόφορο θόρυβο.
Από οικολογία μόνο πετρέλαιο

Βαθμολογήστε την περιοχή και γράψτε την κριτική σας

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
 
CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)

Άνω Δολιανά

Javascript is required to view this map.

Γεωγραφικά στοιχεία

Οικισμός: Άνω Δολιανά
Υψόμετρο: 1001 μ.
Επίσημη Ονομασία: Άνω Δολιανά,τα
Τοπ. διαμέρισμα: Τ.Δ.Δολιανών
Έδρα Δήμου: Άστρος
Περιφ. Ενότητα: Αρκαδία
Κωδ. Οικισμού: 12030701
Πρώην (Καποδιστριακός) Δήμος: ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ