Share |

Video. Στο Σαν Φρανσίσκο η μελέτη Μεσσήνιου καρδιολόγου για τα εμφράγματα

Η καρδιά δεν αντέχει την οικονομική κρίση
Μανώλης Μάκαρης
Η έρευνα του καρδιολόγου Μανώλη Μάκαρη παρουσιάστηκε σε συνέδριο καρδιολογίας που έγινε στο Σαν Φρανσίσκο

Παγκόσμιο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έρευνα του Μεσσήνιου καρδιολόγου Μανώλη Μάκαρη, επιμελητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας και προέδρου των νοσοκομειακών γιατρών Μεσσηνίας.

Η έρευνα του καρδιολόγου παρουσιάστηκε σε συνέδριο καρδιολογίας που έγινε στο Σαν Φρανσίσκο.

ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να παρακολουθήσετε το Video από την συνέντευξη τύπου του Μεσσήνιου καρδιολόγου στα Αμερικά Μέσα Ενημέρωσης, στο 32,40΄.

Σύμφωνα με αυτήν την τρέχουσα πενταετία υπήρξε αύξηση κατά 45% των εμφραγμάτων σε σχέση με το προ της κρίσης χρονικό διάστημα, βάσει των περιστατικών εμφράγματος του μυοκαρδίου που μελετήθηκαν στο Νομό Μεσσηνίας. Μάλιστα όπως προκύπτει επλήγησαν συγκεκριμένες πληθυσμιακές κατηγορίες, κυρίως άνθρωποι άνω των 45 ετών, κάτοικοι αστικών περιοχών, γυναίκες και ανασφάλιστοι.

Συγκεκριμένα ερευνήθηκαν τα  ιατρικά ιστορικά περίπου 22.100 ασθενών του νοσοκομείου Καλαμάτας στην περίοδο πριν την κρίση από τον Ιανουάριο 2004 - Δεκέμβριος 2007 και στην περίοδο κατά την διάρκεια της κρίσης από τον

Ιανουάριος 2008 - Δεκέμβριος 2011.

Όπως τονίζεται σε σχετικό δημοσίευμα που έκανε το Πρώτο Θέμα, στην πρώτη περίοδο, πριν την κρίση, καταγράφηκαν 841 εμφράγματα (17,43 ανά 10.000 ανθρώπους), ενώ στην περίοδο της κρίσης υπήρξε αύξηση με 1.084 εμφράγματα (22,46 ανά 10.000 ανθρώπους). Η αύξηση ανάμεσα στις δύο χρονικές περιόδους αφορούσε όλες τις κατηγορίες των ασθενών: 20,8% για τα άτομα κάτω των 45 ετών (64 εμφράγματα από 53), 25,7% για τους άνδρες (807 εμφράγματα από 642), 29,4% για τα άτομα άνω των 45 ετών (1.020 εμφράγματα από 788) και 39,2% για τις γυναίκες (64 εμφράγματα από 52).

Όπως δηλώνει ο κος Μάκαρης σε σχετικό δημοσίευμα που έκανε η εφημερίδα «Έθνος»: «Στην καθημερινή άσκηση της ιατρικής στο Νοσοκομείο Καλαμάτας παρατηρήσαμε αυξημένα επεισόδια εμφράγματος και συνομιλώντας με τους ασθενείς που είχαν υποστεί έμφραγμα, διαπιστώσαμε ότι πολλοί από αυτούς αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα σχετιζόμενα με τις ειδικές οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε στην Ελλάδα.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά περιπτώσεις ασθενών που είχαν πρόσφατα απολυθεί, άλλοι που είχαν αναγκαστεί να διακόψουν τη λειτουργία της επιχείρησή τους και άλλοι που διέκοπταν τη φαρμακευτική τους αγωγή λόγω οικονομικής δυσπραγίας.

Έχοντας όλα αυτά υπόψη και συνεργαζόμενος με τον συνάδελφό μου γιατρό Γιώργο Μίχα, τον διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής κ. Ζόμπολο και όλους τους γιατρούς της Καρδιολογικής Κλινικής, πραγματοποιήσαμε αυτή την ερευνητική εργασία».

Επισημαίνει ακόμα μιλώντας στο «Έθνος»: «Είναι πολύ σημαντικό η μελέτη να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα. Θα επιδιώξουμε τη συνεργασία με τις καρδιολογικές κλινικές και τα νοσοκομεία όλης της χώρας για να ολοκληρώσουμε μια πανελλήνια μελέτη για την επίπτωση της κρίσης στην υγεία του πληθυσμού. Είναι επίσης σημαντικό να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό για την έκταση της υγειονομικής κρίσης.

Ήδη, είχα κάποιες σημαντικές επαφές με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στην Αμερική για το σημαντικό αυτό θέμα. Σε αυτές τις δύσκολες για όλους συνθήκες και ενώ το υποχρηματοδοτούμενο εθνικό σύστημα υγείας προσπαθεί να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες του πληθυσμού, πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων για να βοηθήσουμε τη χώρα να βγει από την κρίση».

 

ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑΤΡΕ!!ΚΑΙ ΙΣ ΑΝΩΤΕΡΑ!!!ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ!

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)