Share |

Τί μέλλει γενέσθαι με το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας

Αναποφασιστικότητα και επικίνδυνη καθυστέρηση από την πλευρά της Ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την υλοποίηση της ιδέας του Ιδρύματος.

Το 2009 ξεκίνησε η συζήτηση μεταξύ συλλόγων και οργανώσεων της Ελλάδας και της Γερμανίας για την σύσταση ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας στα πρότυπα του επιτυχημένου κατά σειρά δεκαετιών Γαλλογερμανικού και Πολωνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας. Αρχικά η Ελληνογερμανική εταιρία στην Γερμανία ανέλαβε να προωθήσει την ιδέα αυτή.

Ο κυριότερος στόχος αυτής της ιδέας είναι η συνεργασία μεταξύ του Γερμανικού ομοσπονδιακού υπουργείου Οικογένειας, Ηλικιωμένων, Γυναικών και Νέων και του Ελληνικού υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε θέματα νεολαίας. Μία πρωτοβουλία που προέρχεται από τον πολιτικό χώρο αλλά αφορά αποκλειστικά και μόνο την Κοινωνία των Πολιτών και ειδικότερα τους νέους.

Βασικό χαρακτηριστικό των ήδη υπαρχόντων Ιδρυμάτων Νεολαίας είναι ότι χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό του κάθε κράτους - μέλος, αλλά δεν υφίστανται υπό την δικαιοδοσία αυτού και αποτελούν ο καθένας χωριστά έναν διεθνή οργανισμό.

Το 2014 πραγματοποιήθηκε το Γερμανοελληνικό Φόρουμ Νεολαίας με στόχο τις επαφές την ανταλλαγή και δικτύωση για τις ανταλλαγές νέων μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας. Ανάμεσα σε άλλες συζητήσεις που έγιναν αποφασίστηκε και η χρηματοδότηση του σχεδίου με 3 - τρία εκατομμύρια ευρώ το χρόνο προκειμένου να καλυφθούν συν όλων των δραστηριοτήτων και τα έξοδα για την οργάνωση γραφείων, προσωπικού.

Πρέπει σημειωθεί, ότι εκείνη ακριβώς την χρονική στιγμή η συζήτηση για την ίδρυση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας είχε γίνει μεταξύ του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του κοινοβουλευτικού μέλους της SPD και εντεταλμένου του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Ηλικιωμένων, Οικογένειας, Γυναικών και Νέων, Rolf Stöckel.

Ενώ λοιπόν είχε δρομολογηθεί η εκπόνηση του σχεδίου μέσα σε ένα θετικό κλίμα έρχεται το 2015 η αλλαγή κυβέρνησης και το κλίμα ανατρέπεται βάση άλλων προτεραιοτήτων που έθεσε η τότε και νυν κυβέρνηση. Τρία Υπουργεία και τρεις Υπουργοί έχουν αλλάξει έκτοτε από Ελληνικής πλευράς.

Ο Rolf Stöckel, του οποίου το ενδιαφέρον και υποστήριξη στάθηκε καταλυτική για την προώθηση του σχεδίου απομακρύνθηκε καθώς θεωρήθηκε, ότι ξεσηκώνει οργανώσεις και συλλόγους και δεν συζητά με την επίσημη κυβέρνηση. Η απομάκρυνσή του απαιτήθηκε από την τότε Υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου.   

Σήμερα τις διαπραγματεύσεις συνεχίζει ο Γενικός Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς Παυσανίας Παπαγεωργίου. Σύμφωνα με την γνώμη του Rolf Stöckel αλλά και του Ομοσπονδιακού Υπουργείου της Γερμανίας δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια καθυστέρησης και η Ελληνική πλευρά θα πρέπει επιτέλους να αποφασίσει και να συμφωνήσει προκειμένου να υλοποιηθεί η συνεργασία.

Ώρα μηδέν λοιπόν ….για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας…

Φανή Μπάτσιου

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <u> <strike> <strong> <sup> <sub> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6><cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Internal paths in double quotes, written as "internal:node/99", for example, are replaced with the appropriate absolute URL or relative path.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA (ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ)

Δώστε ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα

Image CAPTCHA
Εισάγετε τους τέσσερις αριθμούς που βλέπετε στην εικόνα (αριθμητικά και όχι ολογράφως)